Carriëre

3 geheimen voor meer focus

14 juni 2016

shutterstock_352303001

Focus. Focus is voor ondernemers heel belangrijk. Jij moet immers weten wat je met je bedrijf wil bereiken en hoe je daarin verder kan komen. Zonder je ogen op de route gericht te houden, kom je er niet. Of met heel veel omwegen.

Juist die omwegen zijn vaak zonde van je tijd, want het vormt alleen maar voor afleiding. Je focussen op de zaken die echt belangrijk zijn, is soms lastig. Maar met deze drie geheimen lukt het jou ook en krijg je meer vertrouwen in je eigen bedrijf.

Tip 1. Scheid de hoofdzaak van de bijzaken
Ken je de Lift-pitch? Stel, je staat met een potentiële investeerder in de lift en je hebt maar 30 seconden om uit te leggen wat je bedrijf doet en vertrouwen te winnen. Wat vertel je dan? Vertel je wat jij allemaal doet of vertel je de investeerder wat het hem op gaat leveren? We zijn geneigd om het eerste te doen, maar voor een klant of investeerder is dit bijzaak. Deze wil juist weten wat het voor hem oplevert.
Dus niet: ‘Ik werk de hele dag aan de boekhoudingen van diverse bedrijven en ik zorg ervoor dat deze snel op orde is, zodat zij weer verder kunnen. Daar ben ik de hele dag zoet mee.’
Maar wel: ‘Ik zorg ervoor dat uw boekhouding in een week op orde is, tegen een schappelijke prijs.’

Zoom meteen in op wat je kunt doen voor de ander. Pas dit ook toe op je bedrijfsvoering. Leg de nadruk op de kern van je bedrijf en schrap taken die niet meewerken aan het einddoel. Deze kun je misschien wel uitbesteden bij iemand in je netwerk.

Tip 2. Focus op de inkomsten
Inkomsten zijn heel belangrijk om je bedrijf draaiende te houden. Daarvoor ben je ook eigenlijk aan de slag gegaan. Veel starters blijven te lang hangen in het zoeken naar investeerders, terwijl ze allang hadden kunnen beginnen met geld verdienen. Focus je dus op het zoeken naar afzetmarkten van je producten, acquireer nieuwe accounts en ga aan de slag. Zo breng je vast geld in het laatje van de onderneming. En ondertussen blijf je op zoek naar investeerders, die meer vertrouwen in je bedrijf zullen hebben, als je al inkomsten hebt.

Tip 3. Laat je niet afleiden
Veel zzp’ers beginnen hun bedrijf vanuit huis. Heel logisch, want zo heb je geen extra kosten voor een kantoor en toebehoren. Om gefocust met je werk bezig te zijn, moet je de rest van het huis buitensluiten. Dat betekent dat je geen was gaat draaien, terwijl je met de boekhouding bezig bent en laat je de vaatwasmachine met rust tijdens een belangrijk gesprek met een investeerder.Focus je op het werk, alsof je niet thuis bent. Je kan jezelf dit aanleren via de Pomodoro methode, vernoemd naar een merk kookwekkers. Focus je 25 minuten op de taak voor je en neem dan 5 minuten pauze. Het helpt ook om een geluidsdempende koptelefoon te dragen als het erg rumoerig is in huis.