Carriëre, Succes

Hoe stop je met slechte gewoontes?

22 juni 2016

shutterstock_3073897162

Iedereen heeft slechte gewoontes. Van veel zal je geen last hebben tijdens het runnen van een eigen bedrijf. Toch zijn er wel slechte gewoontes die dit in de weg kunnen staan.

Om ergens mee te kunnen stoppen, moet je wel beseffen waar de knelpunten zitten.

Veelvoorkomende slechte gewoontes ondernemers

  • Uitstelgedrag
  • Moeite met concentreren
  • Te laat komen op afspraken

We leggen je per gewoonte uit hoe je deze kan verbreken.

Uitstelgedrag

uitstellen-480x240
Uitstellen van taken kost tijd en uiteindelijk geld. Uitstellen verbreek je door te gaan zitten en te beginnen. Sluit je af van de omgeving door bijvoorbeeld op een andere kamer te gaan zitten.

Word je thuis teveel afgeleid en heb je (nog) geen thuiskantoor? Zoek dan een flexplek op voor zzp’ers. Dwing jezelf om dagelijks van bijvoorbeeld 10 tot 15 uur full focus te werken en bepaal dagelijkse doelen die je aan het einde van de dag gehaald wil hebben.

Moeite met concentreren

Focus
Uitstelgedrag gaat vaak hand in hand met concentratieproblemen. Veel zzp’ers werken alleen en vanuit huis. Afleiding is dan snel gevonden.

Verbeter je focus door social media pushberichten op je telefoon uit te zetten. Sluit social media op je computer als je aan het werk gaat. Geef je zelf een rustige werkplek door een eigen thuiskantoor in te richten.

Om je concentratie op peil te houden, neem je regelmatig 5 minuten pauze. Dan kun je daarna weer vol focus door. Lees hier 3 geheimen voor meer focus!

Te laat komen

telaat
Een zeer slechte gewoonte voor iedereen die serieus genomen wil worden, is te laat komen. Het is één van de eenvoudigere eigenschappen om te verbreken door op tijd te vertrekken. Plan van te voren hoeveel reistijd je nodig hebt en tel daar standaard een kwartier tot half uur bij op. Je weet immers nooit of je onderweg nog oponthoud tegenkomt.

Tip: geef het een maand

Wist je dat een mens doorgaans 28 tot 30 dagen nodig heeft om te breken met een slechte gewoonte? Gun jezelf tijd om jezelf te verbeteren en zorg dat je zeker 30 dagen fanatiek probeert te breken met je gewoonte.

Meer tips nodig over het verbreken van slechte eigenschappen die je ondernemersavontuur in de weg staan, krijg je van de professionals Annemarie van Gaal, David Allen en Marcia Jeffers tijdens het Business Class Experience event in de RAI Amsterdam.