Carriëre

Wat is de 80/20 regel?

8 juli 2016

80-201

Balans is heel belangrijk in je leven, maar je professionele leven kan wel wat onbalans gebruiken om succesvol te zijn. Hiermee doelen we op de 80/20 regel, ook wel het Pareto-principe genoemd. In 1897 ontdekte de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto dat 80% van alle bezittingen in Engeland en zijn eigen thuisland Italië in handen was van zo’n 20% van de bevolking. Dit principe zie je ook terug in bedrijven. Wist je dat zo’n 80% van de omzet komt van 20% van je klanten? De 80/20 regel hoef je niet heel letterlijk te nemen, maar inzicht  in deze principe zal je enorm helpen in je persoonlijke groei.

Wat zijn jouw kernactiviteiten op werk?

Om te kunnen profiteren van de 80/20 regel en te starten met je persoonlijke groei is het goed om je kernactiviteiten van het bedrijf te identificeren. Waar komt die 80% omzet vandaan? Haal je die klanten binnen via Social media of juist door actief te bellen? Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je jezelf helemaal storten op die 20% binnen je bedrijf wat 80% van de inkomsten genereert. Wanneer je hier de meeste tijd aan besteedt, zal dat aanzienlijk in het voordeel van je bedrijf zijn. Zet een doel om bijvoorbeeld 3 uur per dag effectief te wijden aan het binnenhalen van klanten. Je zult verbaast zijn van de resultaten aan het einde van deze 2 weken.

Besteed de overige 80% uit

Wanneer je de 20% belangrijkste kernwaarden hebt geïdentificeerd, dan heb je nog 80% aan activiteiten waar je zelf minder tijd in wil of kan steken of die je persoonlijke groei in de weg staan. Besteed deze activiteiten – indien mogelijk – uit aan iemand die het beter kan of net zo goed de taken vervult als je zelf zou doen. Door dit uit te besteden, heb je meer tijd om aan de kernactiviteiten en persoonlijke groei te werken. Bovendien zijn deze uitbestedingen vaak goedkoper dan zelf de stofzuiger pakken.

Hoe maak je onderscheid tussen je 80 en 20 activiteiten?

Hoe weet je zeker dat je aan het werk bent aan je 20% in plaats van aan de activiteiten die vallen onder je 80%? Er zijn een paar signalen die je helpen inzien dat je op de goede weg zit met de juiste kernactiviteiten.

Je werkt aan je 80%:

  • Wanneer je het idee hebt, dat je iets anders zou moeten doen, maar aan taken werkt waarvan anderen willen dat je er tijd insteekt.
  • Wanneer je je tijd besteedt aan taken waar je niet zo goed in bent.
  • Wanneer je merkt dat je veel klaagt.

Maar je werkt aan je 20%:

    • Als je merkt dat je taken vervult waar je plezier in hebt
    • Als je ook taken vervult die je niet leuk vindt, maar niet erg vindt om te doen, omdat je weet dat ze je helpen succesvol te zijn
    • Als je werkt met een glimlach.

Bekijk deze infographic over de 80/20 regel in e-commerce:

80-20-infographic