Carriëre

Hoe ga je om met kritiek?

22 september 2016

Persoonlijke groei

Kritiek krijgen is niet fijn. Maar besef jezelf dat het niet altijd slecht hoeft te zijn. Er zijn 2 vormen van kritiek. Constructief en destructief. Zeker opbouwende en constructieve kritiek is, hoewel niet leuk, zeer leerzaam en helpend. Sterker nog: je persoonlijke groei kan zich eigenlijk zonder kritiek niet ontwikkelen. Destructieve kritiek draagt veel minder bij aan je persoonlijke groei, het is aanvallend, het kost je energie en geeft je soms niet eens de kans om te reageren. Business Class Experience staat voor ontwikkeling en daarom staan we stil bij opbouwende kritiek.

Hoe om te gaan met welke kritiek?

Opbouwende kritiek:
Wanneer je kritiek goed kunt ontvangen dan heeft het een meerwaarde.
Het ontvangen van de boodschap lukt het beste door de volgende “regels” in acht te nemen:
– zorg ervoor dat je bij kritiek geen defensieve houding aanneemt
– sta open voor wat de ander zegt
– stel vragen zodat je duidelijk krijgt wat de ander bedoelt
– bedenk  dat het om je keuzes/handelen van jou als ondernemer gaat. Niet op hoe je als persoon bent
– zie feedback als een cadeau, iemand geeft je namelijk de kans om jezelf te ontwikkelen. Om je  persoonlijke groei als ondernemer te versterken.
– bedenk goed of er een kern van waarheid in zit en bedank de persoon voor zijn eerlijkheid. Want wat wil je liever? Kritiek achter je rug, of in je gezicht?

Omgaan met neerbuigende en destructieve kritiek:
Indien je zeker weet dat de kritiek die je krijgt niets toevoegt aan je persoonlijke groei, en als het echt onzin is: loslaten, in jezelf geloven en laat de woorden voor wat ze zijn. Het zegt meer over de kritiekgever dan over jou.

Wat is er nuttig aan kritiek?

Zoals we al schreven heeft kritiek wel degelijk een meerwaarde voor je persoonlijke groei.
Je wordt namelijk aan het denken gezet over je eigen keuzes. Misschien maak je wel een koerswijziging die veel beter uitpakt. Of mogelijk word je bewust (on)bekwaam. Zeker wanneer je regelmatig dezelfde kritiek krijgt, bijvoorbeeld over je manier van communiceren, dan zal dat ervoor zorgen dat jouw zogenaamde blinde vlek zichtbaar wordt waardoor je eraan kunt werken.
Je krijgt een spiegel voorgehouden, en of je de kritiek nu wel of niet terecht vindt, het is nooit verkeerd om eens kritisch naar jezelf te kijken.

Conclusie

Kritiek hoort, net als fouten maken (zie ook onze vorige blog over fouten maken), bij je ondernemerschap en bij persoonlijke groei. Leuk is het nooit, nuttig vrijwel altijd. Mits je er open voor staat en er een vervolg aangeeft.

Heeft kritiek jou sterker gemaakt?

De vraag zegt het al. Hoe ging jij om met flinke kritiek en wat heeft het je gebracht?
Laat het ons en anderen weten en reageer hieronder!