Carriëre

Kritiek geven doe je zo!

27 september 2016

Business Class Experience

Een goede ondernemer is in staat om op een juiste wijze kritiek te geven. Hij zal wel moeten om ontwikkeling binnen zijn onderneming te kunnen bereiken. Voor (toekomstige) ondernemers is het belangrijk om persoonlijke groei te realiseren binnen dit aspect van ondernemen. En daarom hebben wij een blog geschreven waarin we stilstaan bij het geven van kritiek: hoe en waarom?

Wat is kritiek?

Kritiek is het bespreken van het functioneren/gedrag van een ander.
En met bespreken bedoelen we uiteraard dat je het bespreekt met en niet over diegene die het betreft. Je wilt dat iemand verbetert of dat een situatie omgekeerd wordt. Er zijn verschillende manieren om kritiek te geven. Omdat het jouw persoonlijke ontwikkeling aangaat beschrijven wij de juiste vormen van kritiek geven.

  • Begin een gesprek met het stellen van vragen, benoem het gedrag dat je graag anders wilt zien en vraag of diegene zich hierin herkent.
  • Waarom-vragen kunnen aanvallend overkomen, bereid een gesprek goed voor en bedenk wat je concreet wilt bereiken en weten.
  • Richt je zelf op het gedrag en niet op de persoon.
  • Zorg voor een goede luisterhouding: wat zegt iemand tussen de regels door? Anticipeer op wat je gesprekspartner zegt. Overigens zijn goede gesprekstechnieken een must voor elke ondernemer. Via Business Class Coaching is het mogelijk om hier persoonlijke groei in te bereiken.
  • Ga tijdig in gesprek. Het zogenaamde zegeltjes sparen en dan een volle kaart inleveren bij je medewerker of collega is niet alleen onaardig, het staat voor een brevet van onvermogen. Bij leidinggeven hoort ook bijsturen.

Waarom is het belangrijk om kritiek op de juiste manier te geven?

Wanneer je op een constructieve manier kritiek geeft bereik je meer, blijf je op goede voet samenwerken, en doe je recht aan de ander.
Wanneer je de plank misslaat kan een relatie en/of het functioneren van een ander ernstig onder druk komen te staan. De persoonlijke groei van een ander stagneert omdat diegene, bij een verkeerde bejegening, kan blokkeren.

Conclusie

Kritiek geven gedurende je loopbaan is onvermijdelijk. Het is soms lastig en tevens ‘tricky’. Met ook maar één verkeerd woord kan je al het tegenovergestelde bereiken als wat je voor ogen had. Zorg er dus voor dat je het geven van kritiek onder de knie krijgt.

Wat werkt voor jou?

Heb jij tips voor een goed gesprek waarin kritiek geven tot uiting komt? Deel ze hieronder met ons en andere (toekomstige) ondernemers en draag bij aan de persoonlijke ontwikkeling van lezers.