Succes

Stop met het straffen van jezelf

29 september 2016

Business Class Experience

Een bekend fenomeen in de psychologie is het mechanisme waarbij mensen zichzelf “straffen” bij fouten of verkeerde keuzes. In deze blog meer uitleg hierover.

Hoezo, jezelf straffen?

Je hebt jezelf gedurende je persoonlijke groei heel veel regeltjes opgelegd, ‘must-do’s’ ingeprent, en verwachtingen van jezelf en anderen gecreëerd waardoor het niet meer realistisch is. Om die reden loopt het vaak niet zoals je het voor ogen heeft.
Een bekend gevolg is dat mensen zichzelf “straffen” wanneer iets niet loopt zoals gepland. Een voorbeeld: een van je werknemers stelt je ernstig teleur om wat voor reden dan ook. Het kan in dit geval zijn dat je denkt ‘ik ben niet in staat om de juiste mensen aan te nemen’ of ‘ik ben niet capabel als leidinggevende’. Met dit soort gedachten straf je dus jezelf door negatieve gedachten over je kwaliteiten toe te laten.

Heeft het nut om jezelf te straffen?

Aan de ene kant kunnen confronterende gedachten helpend zijn. Voor je persoonlijke groei is een kritisch stemmetje in je achterhoofd goed en nodig. Je blijft scherp en probeert je doelen na te streven. Confronterend is echter iets anders dan straffen. Diezelfde persoonlijke groei stagneert mogelijk wanneer je hierin doorslaat. Het draait dus om het vinden van een juiste balans en om het formuleren van positieve gedachten.

Waarom stoppen met jezelf straffen?

Omdat straffen geen zin heeft. Zo simpel is het. Het levert je niets dan negativisme en stress op, je zelfvertrouwen daalt en zoals gezegd kom je niet toe aan persoonlijke groei. Probeer te leren van je fouten. In deze blog lees je zelfs waarom het maken van fouten goed voor je ontwikkeling is.

Conclusie

Het straffen van jezelf is een veel voorkomend mechanisme, soms voortkomend uit angst. Op het Business Class Experience event komt de bekende Amerikaanse spreker Marcia Jeffers een lezing geven over angst, en geeft ze tips over hoe je angstgevoelens kunt doorbreken. Overigens is er daarnaast tijd om algemene vragen te stellen over werk en ondernemen. Een mooie gelegenheid om je algemene persoonlijke groei als ondernemer te versterken.

Straf jij jezelf wel eens?

Wij zijn benieuwd: welke gedachten komen bij jou op wanneer je iets “fout” hebt gedaan?