Succes

3 stappen richting financiële zekerheid

18 oktober 2016

Iedereen hoopt op financiële zekerheid terwijl dit vrij gemakkelijk te realiseren is. Het is onderdeel van je persoonlijke groei om als topondernemer de fundamentele zaken goed op orde te hebben.
In deze blog geven we je 3 stappen richting financiële zekerheid.

Waarom is financiële zekerheid belangrijk?

Zekerheid op financieel gebied is van groot belang. Het geeft je namelijk voor een belangrijk deel een zorgeloos leven. Je bent bereid en in staat om meer risico’s te nemen en tevens is er meer ruimte om persoonlijke groei te bereiken.
De gevolgen van financiële onzekerheid zijn zeer nadelig voor jezelf en dus ook voor je onderneming. Het is bekend dat financiële perikelen een grote bron van stress kunnen zijn.
Als je maandelijks zorgen hebt of je genoeg overhoudt aan het einde van de maand, en wanneer je telkens hoopt dat er zich geen tegenslagen voordoen, dan blokkeer je. Het kan je zelfs leiden naar verkeerde beslissingen en stilstand in je persoonlijke ontwikkeling bezorgen. Het enige waar je mee bezig bent is: klopt alles aan het einde van de maand nog? Terwijl je eigenlijk bezig moet zijn met een vraag als: hoe kan ik nóg meer vernieuwend zijn?

Hoe bereik je financiële zekerheid?

Er is een verschil in financiële onafhankelijkheid en financiële zekerheid. Bij financiële onafhankelijkheid kan je indien gewenst, achterover leunen door consistente stroom van passieve inkomsten. Bij financiële zekerheid wordt je weerbaar tegen een financiële dip of tegenslag. Bij dit laatste staan we stil en geven je 3 stappen waarbij je zekerheid kan creëren.

  1. Budgeteer. Simpel gezegd: geef niet meer uit dan dat erin komt. Helaas zijn er genoeg mensen die een bepaalde levensstijl aannemen die kan horen bij succes, terwijl er nog niets bereikt is.
    Via de meest simpele Excel-bestanden houd je al overzicht waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen. Een eenvoudige tip die de basis van je zekerheid kan zijn. Ga na of je wellicht meer uit het budgetteren kunt halen en of je hierin nog persoonlijke groei kunt bereiken.
  2. Zorg voor een gevulde spaarrekening die bij tegenslagen een tijdelijke ondersteuning kan bieden. Een “regel” is om ongeveer 3 maandsalarissen achter de hand te hebben wanneer je een vaste aanstelling hebt waarbij je weinig risico loopt. Heb je een baan waarin je inkomen fluctueert? Houd dan 6 maanden aan in de rekensom.
  3. Sluit leningen af alleen voor investeringen en nooit voor je levensstijl!

Conclusie

Financiële zekerheid zorgt voor rust en ruimte. Het levert je veel voordelen op en is dus eigenlijk onmisbaar wanneer je succes en persoonlijke groei nastreeft.
Op het Business Class Experience event komt Annemarie van Gaal als spreker aan bod. Zij schreef onder andere het boek ‘Financiele Workout’ en kan als geen ander vertellen hoe belangrijk het is om op een juiste manier om te gaan met je zakelijke en persoonlijke financiën.

Jouw tip voor financiële zekerheid?

Hoe draag jij zorg voor financiële zekerheid? Laat je reactie hieronder achter in de comments.